Zespół niedoboru magnezu

Posted by: admin  :  Category: Medyk

Innym źródłem magnezu w pożywieniu człowieka jest melasa. Na całym świecie można ją dostać jako przysmak do czarnej kawy. Tylko u nas jest zakazana. Zdajemy sobie sprawę, że nasza sytuacja zdrowotna będzie niekorzystna dopóty, dopóki nie zmieni się kulturowy wzorzec odżywiania. Istnieje u nas bowiem fascynacja bielą jako synonimem awansu społecznego. Jest to fascynacja powierzchowna, z gruntu mylna i szkodliwa, o dosyć prostej genezie. Szara sól {niegdyś spożywali ją ludzie i zwierzęta), melasa, czarny Chleb z grubo mielonej mąki i tylko od wielkiego święta, „biała bułeczka” kojarzą się ludziom z biedą, przedwojenną biedą. Ludzie bogaci już wówczas spożywali białą sól, biały cukier i białe pieczywo, szkodząc swemu zdrowiu. Ale dziś uległy tej fascynacji szerokie rzesze, kojarząc tę biel z dobrobytem.

Zespół niedoboru magnezu, manifestujący się, jak wiadomo, różnorodnością objawów ujętych w różne specjalności kliniczne, zaostrza się wyraźnie pod wpływem zwiększonych stężeń ołowiu, fluoru, rtęci i innych pierwiastków z grupy „metali śmierci”, a na działanie tych stężeń jesteśmy stale narażeni z powodu permanentnego zatruwania biosfery naszego kraju.

Dowiedziono, że zwiększanie podaży soli wapniowo-magnezowych (dolomitu) zwiększa odporność organizmu, gdyż jon magnezu jest aktywatorem hormonu grasicy (tymozyny – TFX), normalizującej układ immunologiczny. Stany niedoboru magnezu, wiodące do tak rozlicznych schorzeń, zwłaszcza w okresie zmniejszonych racji mięsa w odżywianiu się, z pewnością będą się pogłębiać. Tym bardziej więc należy podjąć jak najszybciej wszelkie działania zapobiegające, aby uzupełniać magnez w diecie nie związanej z mięsem, czy to w postaci naturalnej, czy w postaci leków profilaktycznych, wbrew ludziom, którzy są niekompetentni, a którym dano prawo stanowienia.

Wiele faktów przemawia za tym, że usprawnienie procesu odżywiania się ludności przez racjonalną podaż magnezu w wodzie pitnej nie poddawanej zmiękczaniu ora2 przez wzbogacanie gleby i ogniw troficznych, a także – przez bezpośrednią podaż w pożywieniu, jak też przez wyposażenie aptek w odpowiednie asortymenty leków zawierających łatwo przyswajalne sole magnezu, może przyczynić się do zmiany krzywej wykładniczej zachorowań na choroby cywilizacyjne w krzywą logistyczną. Komisja Ochrony Zdrowia Społecznego PAN w Krakowie próbowała wielu dróg w tym względzie, m.in przez przywrócenie do praktyki żywienia naturalnej soli kamiennej dla ludzi i zwierząt, soli zawierającej obok kompletu biopierwiastków także magnez. Ta metoda szerokiej profilaktyki znalazła potwierdzenie m.in. w pracach Muira, Nipera i innych. Główny opór, jaki napotykano ze strony niektórych urzędników Państwowego Zakładu Higieny (opór wsparty żenującymi niekiedy przesłankami), obecnie został już na szczęście przełamany.

Leave a Reply