Promieniowanie jonizujące – kontynuacja

Posted by: admin  :  Category: Medycyna

Otóż dieta ta eliminuje przede wszystkim produkty łatwo gromadzące w sobie izotopy promieniotwórcze, jak np. jarzyny: cebula, kapusta, dynia. W przypadku skażenia promieniowaniem w ogóle należy unikać jedzenia surowych owoców, a niektóre jarzyny należy długotrwale gotować i odce- dzać z nich wodę. Polecana jest soja i jej przetwory, wodorosty morskie (np. bardzo popularne i dostępne na Zachodzie pigułki „kelp”, sporządzane z popiołu spalonych wodorostów), produkty zbożowe z niełuskanych ziarn, fasola. Na naszym gruncie winna to więc być dieta bogata w magnez, wapń (dolomit), jod, selen, lit, krzem, witaminy C i E, a więc w szczególności drożdże, zwłaszcza winne oraz piwne, chleb żytni razowy, pumpernikel, kukurydza, wspomniane fasola i soja, groszek zielony, ziemniaki, płatki jęczmienne i owsiane, otręby. Ważna jest także podaż cynku, który w największych ilościach gromadzi się u człowieka w wątrobie, nerkach, narządach płciowych i w skórze. Cynk zawierają m.in. soja. ryż niepolerowany, pestki dyni i słonecznika. Podstawowym lekarstwem dekontaminującym promieniowanie jonizujące w organizmie jest jodek potasowy, podobnie jak wszystkie sole jodu.

W sytuacji napromieniowania organizm ludzki potrzebuje znacznie większej podaży biopierwiastków niż w sytuacji uznanej za normalną. Dieta Japończyków w ogóle zaleca ograniczanie spożywania płynów, gdyż nadmierne wydalanie moczu wypłukuje z organizmu biopierwiastki.

Ostatnimi czasy stwierdzono również szczególnie ochronne właściwości przeciwpromienne tymozyny – hormonu grasicy (TFX). Niewskazane jest mięso, miód, cukier, potrawy mleczne, oleje i oliwy, sól rafinowana, kawa i alkohol.

Leave a Reply