Odżywianie się – kontynuacja

Posted by: admin  :  Category: Medycyna

W USA wyraźny spadek zachorowalności na raka żołądka zaznaczył się już od roku 1930, kiedy to zaczęto wprowadzać powszechnie do wyrobów mącznych antyoksydanty, naturalne bądź sztuczne, a w tym witaminy A, B, C i E oraz syntetyki, jak np. butylowany hydroksyanizol (BHA) i butylowany hydroksytoluen (BHT), płatki kukurydziane, tabletki z drożdży naturalnych bogate w selen, wody mineralne bogate w molibden, pigułki „kelp” z palonych wodorostów morskich Itp.

Na ogół każdy już dziś wie, że różne niedobory można uzupełniać farmakologicznie. W lekospisach takich państw, jak ZSRR, Francja, RFN, USA i innych można znaleźć rozliczne mikroelementy, a zwłaszcza przetwory magnezu, także w postaci pigułek dolomitowych, a nawet magnezu w ampułkach. Ale farmakopea polska nie przewiduje ich w sytuacji, kiedy brak ich w wodzie i pożywieniu. Dla przykładu można wspomnieć o przetworze pn. „Food Suplement (dodatek do pożywienia) – Selenium ACE”, który zawiera selenu drożdżowego 100 pug, witaminy A – 450 pg, wit. C – 90 mg, wit. E – 45 jednostek. Preparat ten produkuje w Anglii Wossen International Limited Voss Flouse. Przy końcu stulecia asortyment przetworów uzupełniających wybitnie wzrośnie. Czy będzie on oferował tabletki, czy dodatki do naturalnych środków spożywczych konsumowanych przez populacje na terenach o niedoborze ekologicznych czynników niezbędnych do zdrowego życia, czy też substancje eliminujące wpływ substancji toksycznych, pokaże przyszłość. Wierzymy, że rozsądek i rozwaga naszej administracji służby zdrowia zwycięży.

Leave a Reply