Minerały zawarte w soli wielickiej cz. II

Posted by: admin  :  Category: Medyk

Zauważyć tu trzeba, że obecnie można uzyskać naturalną, nie warzoną sól kamienną, równie białą i dobrą jak warzonka, a to dzięki odpowiedniej technologii przemiału, co jej nie pozbawia ani wartości smakowych, ani biopierwiastków. W tym sensie – jako kraj – jesteśmy bogaczami, bo oto we Francji przed skierowaniem soli do sprzedaży – trzeba ją „zaprawiać” biopierwiastkami.

Czy nie wiemy, co posiadamy? Wiemy. I wiedzą też ludzie spoza granic naszego kraju, którzy chcą od nas importować naszą sól, szczególnie wielicką. Nawet duże kraje nadmorskie, które czerpały sól z morza – teraz, gdy człowiek je zanieczyścił, sięgają po kopalne źródła tej soli. Obecnie na naszym rynku tę najwspanialszą sól wielicką rozprowadza firma polonijna – tyle, że po zaiste słonych cenach (ponad 80 zł za flakonik).

Na główne miejsce we współczesnej działalności profilaktycznej wysuwa się wiedza o ekologicznych sposobach zapobiegania chorobom nowotworowym, ze szczególnym uwzględnieniem łańcucha żywieniowego. W tym zakresie naturalna sól kopalna posiada szczególne znaczenie. Bogata em- piria w tym zakresie została wzbogacona ustaleniami nowoczesnych nauk, uzasadniającymi jej korzystne działanie właśnie obecnością mikro- i makro- elementów. Wiele z nich ma bowiem właściwości antyoksydacyjne (oksy- doredukcyjne, przeciwutleniające), mikostatyczne (zapobiegające rozwojowi pleśni), a ponadto pobudzające sprawność układu immunologicznego przez obecność jonów magnezu, cynku, selenu i innych. Zespół tych zjo- nizowanych pierwiastków zapobiega rozpowszechnionym dziś chorobom „z niedoboru”, które wyzwolił sam człowiek w swej nieświadomości, gdy preferując walory smakowe i wątpliwe walory estetyczne przed walorami zdrowotnymi, począł nadmiernie oczyszczać sól, cukier, ziarna zbóż itp.

Leave a Reply