Magnez i alkohol

Posted by: admin  :  Category: Medyk

W Skandynawii i na naszych ziemiach północnych ludzie wykazują znacznie mniejszą tolerancję na alkohol niż np. mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego czy Czarnego. Tej nietolerancji towarzyszą różne dewiacje, które jednak wynikają nie tyle z nadmiaru jego spożycia, co właśnie z niskiej tolerancji, zwłaszcza że niedoborom magnezu towarzyszą niedobory wapnia, cynku i litu.

Dodajmy w tym miejscu, że alkohol wypity nawet w niedużych ilościach powoduje wydatne obniżenie magnezu we krwi, a więc także w sercu i w mózgu oraz w mięśniach szkieletowych przez wzmożone wydalanie go z moczem. Doświadczenia na zwierzętach wykazały, że alkohol wypłukuje rezerwy tego pierwiastka z tkanek miękkich. W ten sposób powstaje „błędne koło”: zła tolerancja na alkohol wyzwolona jest brakiem magnezu, zaś każde spożycie alkoholu pogłębia z kolei deficyt magnezu i tym samym zmniejsza tolerancję na alkohol itd. Potwierdzają to także w swych badaniach prof. Kirchmayer i dr Bogdal.

Na rolę diety w alkoholizmie zwracano uwagę już w latach pięćdziesiątych. W 1956 r. w wydanej przez J. J. Rodale z Pensylwanii „Encyklopedii Zdrowia” („The Health Finder”) autor na s. 32 w rozdziale „Alkoholizm i dieta” cytuje prace prof. R. R. Williamsa z Uniwersytetu Texas, który na kongresie Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego w Austin (grudzień 1951 r.) podkreślał, że niedobory dietetyczne zdają się być wręcz przyczyną zarówno alkoholizmu, jak i chorób psychicznych, a wiedza w tym zakresie nie jest dostatecznie upowszechniana wśród osób cierpiących na te choroby. Niektórzy ludzie, jak twierdzi, rodzą się z już uszkodzonym mechanizmem metabolicznym, jeśli chodzi o alkohol, i odczuwają jego niedobór jako wynik stresu psychicznego. Mówił wówczas, że wiele milionów obywateli USA, którzy cierpią na alkoholizm i choroby psychiczne, jest narażonych na niedobór biopierwiastków w organizmie na skutek konsumowania bezwartościowej pod tym względem, konserwowanej żywności. W ten sposób miliony ludzi są podatne na alkoholizm i choroby psychiczne. Uzupełnianie diety naturalnym pożywieniem bogatym w witaminy i sole mineralne jest więc potężnym czynnikiem profilaktycznym.

Leave a Reply