Magnez i alkohol – dalszy opis

Posted by: admin  :  Category: Medyk

Te przesłanki również u nas w kraju były bodźcem do podjęcia działań profilaktycznych przez upowszechnienie zasad zdrowego żywienia. Komisja Ochrony Zdrowia Społecznego PAN w Krakowie podjęła w tej dziedzinie działania zarówno oświatowe, jak i badawcze (prof. P. Tomasik i jego zespół) w ceiu zmniejszania szkodliwości wpływu alkoholu na organizmy naszej społeczności, która ma jeden z najwyższych wskaźników spożycia alkoholu na głowę mieszkańca. Są jednak społeczeństwa, które – w przeliczeniu – spożywają go znacznie więcej, przy znacznie mniejszych negatywnych skutkach zdrowotnych.

Znany jest leczniczy wpływ magnezu w stanach drżączki alkoholowej i delirium tremens. Badania Standing-Lindberga wykazują, że wczesne i odpowiednie leczenie niedoboru magnezu wywiera działanie profilaktyczne, jeśli chodzi o występowanie i rozwój encefalopatii poalkoholowej. Terapia uzupełniająca magnez nie jest trudna do stosowania – wystarczy podać go doustnie, a w stanach delirium tremens – dożylnie. Jednak z trudnych do wywnioskowania przyczyn dotychczasowe zalecenia pragmatyczne w naszym kraju nie przewidują podawania przyswajalnych soli magnezu alkoholikom leczonym w zakładach zamkniętych i w przychodniach przeciwalkoholowych.

Udoskonaleniem tej terapii będzie określenie dawkowania także tych czynników, które działają wraz z magnezem synergistycznie. Dlatego też w leczeniu alkoholizmu stosuje się poza solami wapniowo-magnezowymi lit, cynk oraz witaminy z grupy B, ułatwiające ich przyswajanie przez organizm.

Być może w przyszłości zbawienne okaże się dodawanie magnezu do napojów alkoholowych, podobnie jak dodaje się go np. do niektórych wód mineralnych w ZSRR. Byłby to najbardziej efektywny sposób przeciwdziałania ujemnym skutkom spożycia alkoholu – nie tylko natury biologiczno- medycznej, lecz także społecznej, tym bardziej że magnez – np. w postaci dolomitu – jest bezwonny i bezsmakowy.

Leave a Reply